Interiorul celui mai vechi spital din Romania, expus trecatorilor bucuresteni

Articol de Alexandra Manaila

Nu e un muzeu, ci un spital. Si nu orice spital, ci chiar cel mai vechi spital din Bucuresti si din tara. Spitalul Coltea nu e de dorit sa fie vizitat, pentru ca are profil oncologic. Chiar managerul acestei institutii sanitare spunea “nu cred ca cineva vreodata in viata isi doreste asta. E soarta, nu e o intentie a cuiva…” Tocmai de aceea, expozitia de fotografie “O clipa din viata noastra” isi propune sa arate tuturor celor care trec prin fata spitalului si care nu se gandesc sa-i calce pragul imagini din interiorul spitalului Coltea.

Traditia medicala este la ea acasa in Coltea, incepand cu sectiile de medicina interna, ORL si terminand cu chirurgia. Activitatile medicale si profesionalismul colectivului de la Spitalul Coltea se bucura de recunoasterea autoritatilor medicale din tara si din strainatate, continuand o frumoasa traditie.

“S-a facut o adevarata scoala si ne straduim sa perpetuam aceasta traditie din punctul de vedere al scolii medicale. Sunt sectii clinice care au cadre didactice, in care atat studentii cat si rezidentii, in unele si doctoranzii vin cu incredere”, a precizat prof.dr. Anca Lupu, managerul spitalului Coltea. Si pe unele sectii e mare inghesuiala din partea tinerilor medicinisti. Inca din anul intai viseaza sa ajunga sa faca practica in Coltea…

Leaganul invatamantului medical romanesc

Inaugurat in 1704, spitalul Coltea a facut parte la inceput dintr-un complex manastiresc, cladit la initiativa si pe cheltuiala spatarului Mihai Cantacuzino. A fost un spital pentru saraci si niciodata aceasta institutie nu a capatat alta destinatie. Timp de decenii in cadrul complexului a stat de straja vestitul Turn al Coltei, la vremea sa cea mai inalta cladire din capitala si simbolul acesteia. Acum turnul a ramas doar in istorie si in fotografii. In schimb, renumele de Scoala medicala adevarata a fost dus mai departe. Aici a functionat prima Scoala Nationala de Medicina si Farmacie, inca din 1857, iar Amfiteatrul Spitalului Coltea dateaza din 1860. In 1869 s-a infiintat Facultatea de Medicina, care a necesitat noi amenajari in cadrul spitalului Coltea si care s-a mutat in casa noua de abia in 1888 (sediu in care exista si astazi). Spitalul Coltea este in prezent o unitate moderna, de elita, dar a ramas leaganul invatamantului medical romanesc. Titani ai medicinei interne, ai chirurgiei, ai ATI-ului au trecut pe la Coltea, spital care se poate mandri astazi cu stramosii ilustri din istoria medicinei si istoria sa.

“Spitalul este unic pentru ca e un nume: Coltea. Acum suntem un spital de stat care ingrijim cat putem noi de corect si aplecat suferintele pacientilor gravi. A evoluat asa de mult medicina pe fiecare specialitate incat aceasta evolutie a specialitatilor medicale a atras dupa sine si evolutia spitalului si norocul nostru a fost prin proiectul de renovare al spitalului, fiindca acesta a fost dotat la standardul anilor 2000. Sigur ca e loc de mai bine, fara discutie, dar spitalul a tinut pasul cu progresul”, a precizat prof. dr. Anca Lupu.

Un moment istoric care impresioneaza

Cel mai vechi spital din Bucuresti si din tara prezinta publicului activitatea sa medicala, interioarele sale, personalul si dotarile prin intermediul expozitiei de fotografie. 20 de imagini sunt expuse pe gardul institutiei si acolo vor ramane toata luna septembrie, fotografiile fiind realizate de fotograful Mihai Andrei.

“Initiativa expozitiei este deosebita, originala. Eu personal nu am mai trait-o pana acum. Cred ca este benefica din punct de vedere al spitalului, fiindca iesim cu imagini din interiorul spitalului in fata publicului larg, potentialii pacienti. Eu am fost frapata nu numai de calitatea si frumusetea fotografiilor, dar si chiar de imaginile inclusiv ale interioarelor spitalului. Nu e un muzeu pe care sa-l vizitam, dar totusi e un moment istoric si chiar si asta impresioneaza”, a tinut sa precizeze managerul spitalului la vernisajul expozitiei.

Cei care trec prin centrul Bucurestiului pot admira Universitatea, Teatrul National Bucuresti (TNB) recent refacut, Muzeul de Istorie si Arta al Municipiului Bucuresti, cu sediul central in Palatul Sutu si evident spitalul Coltea, un monument istoric. Daca celelalte se pot vizita, spitalul nu, fiindca nu e muzeu in care sunt expuse aparate medicale. Totusi trecatorii pot arunca o privire catre gardul acestui monument istoric, unde vor descoperi putin din interiorul spitalului, din interiorul cladirii si din activitatea derulata din spital. Admirand fotografiile din vremuri vechi si vremuri actuale isi pot forma o opinie cu privire la cladirea pe care o vad, la dotarile care exista in momentul de fata in spital si cu privire la dedicarea personalului medical.

“Principala calitate a acestui spital este traditia lui, pentru ca este un spital de renume pe care cei din momentul de fata, toti cei care lucreaza aici (nu numai din colectivul de medici) se straduiesc si isi doresc s-o mentina. Cred ca spitalul rivalizeaza cu celelalte in principal din punct de vedere al personalului”, a spus prof. Lupu.

Iar cateva dintre cadrele medicale chiar au acceptat sa apara in fotografiile expuse. Proiectul “O clipa din viata noastra”, initiat de Fundatia Colegiului Medicilor din Bucuresti si finantat de ARCUB, face parte din Programul cultural “Esti Bucuresti” 2015 (Centrul Cultural de proiecte al Primariei Municipiului Bucuresti).

In afara Spitalului Clinic Coltea, au mai expus fotografii si Spitalul Clinic de Obstetrica si Ginecologie FilantropiaSpitalul Clinic de Nefrologie Dr. Carol Davila. Iar astazi are loc vernisajul expozitiei de fotografie la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii “Grigore Alexandrescu”.