Articol de Alexandra Manaila
Expozitia de fotografie “O clipa din viata noastra”, initiata de Fundatia Colegiului Medicilor din Bucuresti si finantata de ARCUB, a fost lansata la inceputul acestei saptamani si la Spitalul Clinic de Nefrologie Dr. Carol Davila. Alte 20 de fotografii, fata de cele expuse la Spitalul Clinic de Obstetrica si Ginecologie Filantropia, au fost puse pe gardul spitalului de nefrologie, atragand atentia asupra publicului atat prin imagine, cat si prin titlurile extrem de sugestive.
Spitalul Dr. Carol Davila gazduieste prima expozitie de fotografie in aer liber din istoria sa, imaginile selectate reflectand activitatea medicala derulata in acest spital, dar si relatia medic si pacient. Spitalul de nefrologie a fost in trecut Palatul Curtii de Conturi a Romaniei, fiind construit intre 1896-1900, prin urmare pozele evidentiaza si valorile acestui complex arhitectural.
“Am slujit arta si o iubesc!”
Managerul acestui spital, prof. dr. Mircea Penescu este o personalitate complexa, cu sensibilitati artistice remarcabile, asadar si-a adus aportul asupra acestui eveniment cultural prin faptul ca a botezat anumite fotografii. Profesorul Penescu este cel care conduce cu pasiune si profesionalism Orchestra Medicilor din Bucuresti, dar este si poet, prin urmare a folosit cuvintele si inspiratia poetica pentru a acorda titluri lucrarilor realizate de fotograful Mihai Andrei. Astfel avem: “Lumina vietii in intuneric”, “Intrarea in legenda sub privirile lui Neptun”, “Maini fermecate care innoada viata”, “Clasicismul in medicina”. In opinia managerului, expozitia le permite celor care trec pe strada si care se intreaba ce-i aici, sa arunce o privire catre interiorul spitalului.
“Spitalul ascunde povesti de viata absolut tulburatoare. Aici in spital au loc drame, viata atarna de un fir de par, sangele tasneste dintr-o plaga spre disperarea echipei chirurgicale care se concentreaza si reuseste sa reinnoade firul vietii si astea apar in fotografii. Viata palpaie legata de aparate intr-un pat de terapie intensiva, unde oamenii in linistea suferintei lor probabil ca-si deruleaza intreaga viata. Toate aceste imagini pline de mesaj trezesc poate trecatorilor o atentie deosebita asupra a ceea ce exista in acest spital”, a declarat la vernisaj prof. dr. Penescu.
Multe persoane care trec prin fata spitalului nu stiu ce este inauntru, tocmai fiindca nu arata a spital. Institutia a trecut de la frumusetea stinsa a clasicismului in medicina la stralucirea unui spital care imbina vechiul cu noul, intr-o maniera armonioasa si ofera pacientilor posibilitatea sa fie bine si corect tratati. Cel putin asa sustine, directorul unitatii sanitare.
“Spitalul este si locul unor mari bucurii, unor reusite. Oameni care au venit aici pe granita subtire intre viata si moarte, sustinuti de echipa medicala au fost readusi la viata si insanatositi. Este un element de bucurie, este rodul unei munci care nu poate fi nici cuantificata, nici pretuita. Este ceva care tine de divin, ceea ce se intampla in anumite spitale. Consider ca aceasta expozitie este in primul rand un act artistic si avem nevoie de arta. Am slujit arta si o iubesc!”, a marturisit prof. dr. Mircea Penescu.
Spitalul, o vatra de cultura
Nefrologul Penescu a pasit in acest spital in anul 1977 si de atunci a ramas aici. A mostenit o anumita atitudine fata de pacienti si fata de actul medical, pe care a incercat s-o duca mai departe. Aici, mai bine ca oriunde, in ultimii 13 ani de cand e la fraiele conducerii, prof. Penescu a inteles necesitatea colaborarii, a echipei, puse in slujba vietii pacientilor.
“Spitalul este o scoala in primul rand pentru studentii la Medicina. Aici s-au scolit generatii intregi de studenti, s-au specializat medici in nefrologie, chirurgie. Este o vatra de cultura, un loc in care se educa si pacientii. Este un loc in care respectul fata de curatenie, disciplina devine exemplar si poate ii modeleaza si pe oamenii care nu au fost destul de bine educati”, a spus managerul spitalului “Carol Davila”.
Si fotograful care a realizat aceste lucrari a remarcat ca personalul medical are multa rabdare si este dedicat in tot ceea ce face.
“Pentru mine acest proiect a fost o adevarata provocare, deoarece am vazut niste lucruri care sunt destul de greu accesibile. M-a facut sa cunosc ce inseamna implicare si ce responsabilitate au acesti medici care zilnic salveaza vieti si le dau o sansa oamenilor sa-si recapete viata”, a declarat fotograful Mihai Andrei.
Directorul Fundatiei Colegiului Medicilor din Bucuresti a subliniat ca prea des activitatea profesionala medicala este subiectul stirilor negative si ca era nevoie sa se arate si lucrurile bune care se intampla in sistem.
“Am avut sansa sa vedem atunci cand personalul celor 4 spitale ne-a aratat cu ce se ocupa, ce face si care sunt dificultatile cu care se confrunta in a reapridne acea lumina a vietii acolo unde abia palpaie. Iata cate multe lucruri frumoase putem arata publicului si speram ca acest eveniment sa continue si anul viitor”, a afirmat Georgeta Elisabeta Ionescu, directorul Fundatiei.
Cele 20 de fotografii sunt expuse pe gardul Spitalului “Dr. Carol Davila” din zona B-dului Dacia, toata luna septembrie, urmand ca ulterior sa fie organizata o expozitie colectiva la sediul Colegiului Medicilor din Municipiul Bucuresti cu selectii din toate fotografiile expuse de catre cele 4 spitale bucurestene.
Maternitatea Filantropia a dat startul acestui proiect, gazduind prima expozitie de fotografie in aer liber din istoria sa, spitalul “Carol Davila” fiind cea de-a doua insitutie sanitara bucuresteana.