Migrația, cauze și percepții în rândul tinerilor care studiază Medicina la nivel de facultate și rezidențiat

Potrivit datelor Colegiului Medicilor din România, anual intră în sistem 3.000 de medici și îl părăsesc aproximativ 3.500 (prin migrație, pensionare sau deces). În acest context, Fundația Colegiului Medicilor din București a realizat un sondaj online pentru a vedea care sunt cauzele migrației tinerilor medici și ce ar putea să-i determine să practice medicina în țară. Chestionarele validate au fost completate detineri care studiază medicina (la nivel de facultate sau rezidențiat).

Unde vor să lucreze tinerii medici

Potrivit rezultatelor sondajului, 82,3 % dintre respondenți consideră că este posibil să emigreze. Aproape 30% dintre respondenți au afirmat că vor să emigreze în străinătate. Doar 10,6% dintre tinerii care au completat chestionarul spun că nu au avut niciodată o asemenea intenție.

În ceea ce privește locul de muncă, ordinea preferințelor este: “o altă țară din Uniunea Europeană”, “sistemul public din România”, pe ultimul loc fiind “sistemul privat din România”. Este de remarcat un ușor avans în preferințe pentru un loc de muncă în sistemul public față de cel privat, care se poate datora eventual sentimentului de mai mare stabilitate oferit de sistemul public. O treime dintre respondenți ar dori să practice medicina în propriul cabinet medical, dacă ar avea această posibilitate.

Puțin peste 19% dintre respondenți și-au exprimat preferința de a profesa într-un stat din afara Uniunii Europene. Dintre cei care au consemnat preferințe pentru un loc de muncă în state non-UE, unele persoane au dorit să precizeze și statul în care și-ar dori un loc de muncă: SUA (6 menționări), Australia (4 menționări), Canada (2 menționări), Emiratele Arabe, Noua Zeelandă.

Care sunt cele mai dorite specializări

Din datele colectate, reiese o prevalență a preferințelor pentru un număr de 46 de specialități medicale, dintre care pe primele locuri se plasează: Chirurgia Generală, Obstetrica și Ginecologia, Anestezia-Terapia Intensivă, Medicina Dentară, Medicina de Urgență, Cardiologia.

Care sunt motivele migrației

La întrebarea privind motivele care determină plecarea din țară, cele mai multe nemulțumiri sunt legate de nivelul scăzut de salarizare, condițiile materiale din unitățile medicale, orele suplimentare de muncă, lipsa de suport pentru activitățile de cercetare. Un motiv al migrației îl constituie și nevoia de recunoaștere și afirmare profesională.

De remarcat că 92,5% dintre respondenții la chestionar beneficiază de ajutor din partea părinților sau a rudelor. Dintre cei 640 respondenți care declară că beneficiază de ajutor din partea părinților/rudelor, 499 depind în mod exclusiv de acest ajutor, neavând și altă sursă de venit. La polul opus, doar 27 dintre participanți se declară total independenți financiar.

Ce ar dori tinerii pentru a rămâne să profeseze în țară

Chemați să exprime opinii personale și folosind propriile formulări/sugestii pentru a contracara principalele motive care generează nemulțumiri, 83% dintre participanți au completat rubrica pusă la dispoziție în chestionar.

Tinerii care studiază medicina (la nivel de facultate sau rezidențiat) își doresc în primul rând o salarizare mai bună. Salariile ar trebui să fie corespunzătoare volumului mare de muncă, stresului și sacrificiilor pe care le fac medicii în ceea ce privește viața personală, afectată de programul de serviciu și de nevoia de pregătire continuă. Gărzile, stresul, riscurile de sănătate asociate profesiei, impactul emoțional al bolii îi afectează pe cei care lucrează în domeniu. Acest efort nu este recunoscut de societate, care nu acordă respectul cuvenit medicilor, consideră tinerii care studiază medicina.

Ca să rămână în țară, tinerii solicită în primul rând venituri care să le permită independența financiară, încă de la nivelul intrării în rezidențiat. Adică, de la o vârstă la care colegii lor care au ales alte profesii pot să-și susțină material familiile, ceea ce nu este cazul în Medicină.

Pe locul al doilea se află modernizarea și dotarea unităților sanitare. Tinerii doresc condiții adecvate pentru obținerea de performanțe profesionale și cer mai multe locuri de pregătire în rezidențiat. De asemenea, doresc respect și încredere din partea societății civile, eliminarea corupției și creșterea finanțării în Sănătate.

Formulare Generalizată a problemei cu ordonare după nr. de refeririNr de referiri
Salarii mai mari148
Modernizarea si dotarea unitatilor sanitare74
Locuri suficiente în rezidențiat ptr. absovenții care promovează acest examen,
în sensul creșterii numărului de posturi
42
Condițiile și modul în care se efectuează pregatirea studenților și rezidențiatul39
Asigurarea condițiilor și materialelor necesare cercetării și dezvoltării profesionale
și suport pentru activitățile de cercetare
36
Respect/valorizarea socială a medicilor, demnitate34
Modificarea sistemului actual de rezidențiat și a metodei de acces în rezidențiat28
Eliminarea examenului de admitere la rezidentiat în forma actuală17
Respectarea orelor legale de muncă, normalizarea orelor de muncă
sau bonus salarial pentru orele suplimentare
21
Eliminarea coruptiei din sistemul sanitar la nivel național16
Schimbare în mentalități si atitudini ale pacienților15
Sugestii referitoare la sistemul de educatie și practică medicală15
Creșterea finanțării sistemului medical14
Cazarea11
Mai bună organizare și mai putina birocratie9
Sprijin pentru a susține familia4

Informații despre sondaj

Sondajul a fost efectuat on-line, în perioada 9 noiembrie 2015 -13 decembrie 2015. Respodenții au completat 712 chestionare, dintre care au fost validate un număr de 692 chestionare. Unele întrebări au avut răspuns prestabilit, altele au fost cu răspuns deschis, existând de asemenea și posibilitatea, în cazul unora dintre întrebări, de a opta pentru răspunsuri multiple.

51,4% dintre participanții la sondaj au domiciliul declarat în București. 76,1% dintre respondenti sunt de gen feminin. 73% dintre respondenți au vârste între 18 și 25 de ani, iar 21,5%, între 26 și 30 de ani. Peste 80% dintre participanții la sondaj au declarat că în ultimul an de studiu au avut medii între 8.01 și 10.00. În ceea ce privește ponderea studenți/rezidenți, 85 dintre participanții la cercetare, respectiv 12.3%, declară că obțin un venit dintr-o activitate remunerată.

Biroul de presa al CMMB