Prima expozitie de fotografie in aer liber a Spitalului Filantropia

Articol de Alexandra Manaila

Fundatia Colegiului Medicilor din Bucuresti a initiat un proiect intitulat “O clipa din viata noastra” in parteneriat cu Spitalul Clinic de Obstetrica si Ginecologie Filantropia, Spitalul Clinic Coltea, Spitalul Clinic de Nefrologie Dr. Carol Davila si Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii “Grigore Alexandrescu”. Este vorba de o expozitie de fotografie, pozele din fiecare spital fiind realizate de fotograful Mihai Andrei. Unele imagini care “vorbesc” despre istoria si arhitectura spitalului provin din colectiile proprii sau arhivele spitalelor. Spitalul Filantropia este cel care a dat startul acestui proiect, gazduind prima expozitie de fotografie in aer liber din istoria sa, dar si prima expozitie de acest tip realizata de un spital.

La vernisaj, inaugurat vineri, au participat si oficialitati de la ministrul Sanatatii, presedintele CNAS, pana la presedintele ANMDM, care au vorbit laudativ la adresa spitalului Filantropia.

20 de fotografii pe gardul maternitatii

Managerul spitalului, medicul Gheorghe Peltecu, si-a adus un aport propriu, 30% dintre fotografii fiind facute de acesta, cu dorinta de-a exprima actul medical, de la inceputuri pana in prezent, dintr-o perspectiva artistica. Cele 20 de fotografii expuse pe gardul Spitalului Filantropia din zona B-dului Ion Mihalache, in toata luna septembrie, sunt expresia artistica a trecutului si a prezentului spitalului. Un grup de lucru format din reprezentantii partenerilor, un artist plastic fotograf, un reprezentant al Fundatiei si un muzeograf au selectat imaginile expuse in fiecare perimetru expozitional, in functie de calitatea artistica si de continutul exprimat de acestea. Designul expozitiei fost asigurat de curatorul proiectului. Dupa expirarea perioadei de expunere outdoor, cele mai reprezentative fotografii vor fi expuse, timp de 10 zile, la sediul Fundatiei Colegiului Medicilor din Bucuresti, Str. Avram Iancu nr. 1. Imaginile expun spitalul in antiteza, cum este astazi si cum era altadata, antiteza remarcata si de presedintele CNAS.

“Eu il stiu din 1977, doar fatada mai e la fel, in rest e altceva”, a precizat dr. Vasile Ciurchea, presedintele Casei.

In cei 132 de ani de la constructia spitalului Filantropia, institutia s-a schimbat mult. Podul a fost transformat intr-un spatiu medical- in 2009 – mai precis acolo s-a infiintat departamentul de medicina materno-fetala, singurul de acest fel din Bucuresti, acreditat de Ministerul Sanatatii, in care lucreaza 4 medici. Actualmente este singurul spital de ginecologie din Bucuresti cu departament de ginecologie oncologica si oncologie medicala, unde se abordeaza intreaga patologie oncologica ginecologica si cancerul mamar, spitalul fiind implicat in efectuarea screeningului cancerului de col uterin. Printre fotografiile expuse se afla si cele cu sala de nastere, asa cum era atunci si cum arata acum, cu salile de operatii atunci si acum.

“Filantropia este cea mai veche maternitate din Bucuresti. Sa nu uitam ca la inceput s-a numit Iubirea de oameni, acesta este numele pe care i l-au dat cei care l-au ctitorit in 1813. Ne bucuram ca am putut sa aratam personalul medical asa cum e in fiecare clipa”, a tinut sa precizeze Georgeta Ionescu, directorul Fundatiei Colegiului Medicilor din Bucuresti.

Nicolae Banicioiu regreta ca nu a ales ginecologia

Prezent la inaugurarea expozitiei de fotografie, ministrul Sanatatii a declarat ca prima data cand a intrat in contact cu spitalul Filantropia a fost in urma cu 17 ani la un stagiu nu foarte lung, dar atunci a reusit sa-l cunoasca si pe profesorul Peltecu.

“Am pastrat o amintire foarte placuta despre spital, pentru ca era foarte curat, atmosfera era calma si mi-a placut colectivul. Regret ca nu am ales aceasta specialitate”, a marturisit dr. Nicolae Banicioiu, seful Sanatatii. Acesta a tinut sa specifice ca feedback-ul pe care il are de la pacienti cu privire la maternitatea bucuresteana este foarte bun, iar personalul este extraordinar. De altfel, managerul spitalului a subliniat cu mandrie ca in unitatea pe care o conduce, are o stabilitate mare a personalului, acesta nu pleaca in sistemu privat.

“Consider ca Filantropia este cel mai deosebit spital de obstetrica ginecologie din Romania, din istoria lui si din prezentul lui. Continui sa cred ca Filantropia este o familie si aici e rezultatul unei activitati de familie. Atmosfera este una prietenoasa, colegiala”, a spus prof.dr. Gheorghe Peltecu.

Vasile Ciurchea il indeamna pe manager sa perceapa coplata

In opinia presedintelui CNAS, spitalul Filantropia poate fi considerat un spital privat dupa cum arata, dupa calitatea serviciilor medicale si din punct de vedere al promptitudinii.

“Spital privat sau public pentru Casa e acelasi lucru. Va rog sa va ganditi sa va apropiati de principiile unui spital privat. Atata timp cat oferi servicii de buna calitate, servicii care nu le gasesti in alta parte, poti sa percepi si o coplata. Ar trebui mai mult facut public ca exista in Bucuresti, in Romania, spitale publice care pot concura fara nicio problema cu spitale private. De ce nu ar putea fi coplata? Este legala, este normala. Spitalul arata foarte bine, nu are datorii, dar fara o investitie continua, spitalul intr-un an-doi nu va mai fi ce este acum, va trebuie resurse”, a precizat dr. Vasile Ciurchea.

Numai in 2015, la Spitalul Filantropia au avut loc 2400 de nasteri (cezariene: 44%, nasteri operatorii: 3%, analgezie peridurala la nasterile naturale: 20%). 13% din totalul nasterilor reprezinta prematuri. 30 de nou nascuti au fost transferati din alte spitale (Bucuresti si provincie). Tot in perioada 1 ianuarie . 30 august 2015, la Spitalul Clinic de Obstetrica si Ginecologie Filantropia, 3800 de gravide din Romania au beneficiat de screeningul malformatiilor genetice (trimestrul 1) si non genetice (trimestrul 2) si peste 800 de interventii chirurgicale ginecologice a fost efectuate.

“4000 de ecografii screening pentru depistarea malformatiilor au fost facute anul acesta, medicii nostri fiind scoliti la Londra”, sustine managerul celei mai vechi maternitati din Romania.