Publicații

Studiu pilot privind expunerea la agresiune a medicilor in exercitarea profesiei

Expunerea la agresiune verbală și fizică a personalului medical reprezintă o problemă actuală, reală și complexă, cu impact negativ atât asupra personalului, pacienților cât și pentru serviciul medical. Aceste agresiuni, variază de la verbale la fizice. În mod curent, numai cele de severitate mare (de exemplu, rapoarte de reținere sau de incidente fizice având o anumită gravitate) sunt menționate în arhiva serviciilor de asistență medicală, și chiar aceste evenimente sunt adesea incomplet înregistrate în evidențe. Din păcate aceste incidente reprezintă însă doar o mică parte din totalul agresiunilor fizice și verbale cu care se confruntă personalul. Ratele accidentor de muncă și a îmbolnăvirilor în randul lucrătorilor din sănătate cauzate de acte de violență, nu sunt înregistrate ca atare nici in evidentele oficiale ale MS sau INS. Ca urmare, nu avem o bună cunoaștere privind frecvența, severitatea, date demografice sau factorii care contribuie la aceste incidente, și nici cu privire la costurile sociale pe care aceste incidente le generează și care contribuie la creșterea costurilor pentru serviciile medicale. Nivelul înalt de sub-raportare a incidentelor de violență și agresiune din sectorul sănătății s-a perpetuat și deoarece multe persoane acceptă agresiunea din partea pacienților sau însoțitorilor ca parte din slujbă.

Studiul integral poate fi descărcat aici.

Raport de activitate Fundația Colegiului Medicilor din Municipiul București, Mai 2014 – Decembrie 2014

Raportul poate fi descărcat aici.

Studiu de cercetare sociologica pe baza chestionarelor de opinie furnizate in cadrul campaniei 2%, cu privire la perceptiile membrilor CMMB referitor la prioritatile FUNDATIEI, cai si metode de actiune.

Chestionarele de opinie au fost difuzate si returnate in luna mai 2014. Scopul studiului a fost: de a consulta viitorii beneficiari si colaboratori ai activitatilor Fundatiei CMMB, dar si de a ajuta la formularea unor decizii cu privire la directiile prioritare de activitate ale Fundatiei CMMB, precum si de a cerceta perceptia acestora cu privire la trei dintre proiectele prioritare aflate in discutie. Chestionarele au continut atat intrebari inchise, cat si intrebari deschise, urmarind ca prin raspunsurile furnizate sa se evidentieze aprecieri, valorizari si ierarhii in preferintele medicilor bucuresteni. Prin intrebarile deschise s-a urmarit identificarea potentialului de colaborare in programe de voluntariat, precum si a unor metode indeite de atragere a altor resurse necesare activitatilor curente ale Fundatiei.

Acest raport are rol informativ si cuprinde intrebarile adresate, insotite de raspunsurile primite, care au fost prelucrate statistic (prin raportare la numarul totat de raspunsuri primite), acolo unde acest lucru a fost posibil.

Studiul integral poate fi descărcat aici.