Spitalul de Copii “Grigore Alexandrescu” se transformă în instituție culturală

Articol de Alexandra Manaila

Clipe din viata celui mai vechi spital de pediatrie din Bucuresti si din tara sunt imortalizate pe gardul Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii “Grigore Alexandrescu”. 20 de fotografii realizate de fotograful Mihai Andrei, in cadrul unui proiect demarat de Fundatia Colegiului Medicilor din Bucuresti si finantat de ARCUB, asteapta sa fie admirate de trecatori.

Primii bucuresteni care au trecut prin zona, vinerea trecuta au putut privi sub umbrela lucrarile, expuse in aer liber. Desi ploua torential in Bucuresti, vernisajul de fotografie a avut loc, iar organziatorii ne-au asigurat ca fotografiile expuse pe gardul Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii “Grigore Alexandrescu” vor rezista intemperiilor si vor ramane expuse toata luna septembrie.

“In locul tegumentului sa ne infasuram de societate”

Acad. prof. dr. Dan Mircea Enescu, managerul institutiei a precizat cu aceasta ocazie ca trebuie distrus zidul care s-a format intre societate si spitale. “Spitalul nu este un loc unde te duci si stii precis ca te doare, te chinuie si astepti la coada si eventual trebuie sa te pregatesti cu bani ca sa reusesti sa obtii sanatate sau o consultatie sau sa te vada un doctor. Spitalul nostru si-a propus sa se transforme intr-o componenta a societatii, care sa fie parte integranta si care sa nu aiba nicio restrictie intre interior si exterior. Din punctul meu de vedere renunt la ce e mai important, la piele. Stiti ca pielea este ceea ce separa exteriorul de interiorul organismului. Ei bine, eu consider ca in clipa aceasta trebuie renuntat la piele, la tegument. In locul tegumentului sa ne infasuram de societate”, a spus managerul spitalului.

Potrivit prof. Enescu, fotografiile au surprins spitalul, la fel cum este si viata, nici mai frumoasa, nici mai urata. Imaginile prezentate, intr-o viziune artistica, sunt reflectarea cotidianului care intr-un astfel de spital, este adesea marcat de evenimente cu un mare impact emotional. “Nu am vrut sa aratam nici cele mai frumoase locuri, nici cele mai frumoase zambete pe care le avem, ci am vrut sa aratam faptul ca aici sunt si zambete frumoase, dar este si plans”, a declarat prof. Enescu la vernisaj.

Fotografiile contin si un mesaj adresat parintilor responsabili si educatorilor: “Neglijenta si lipsa de supraveghere a copiilor, provoaca in randul acestora mai multe raniri si decese decat bolile”.

Scoala din spital ii face pe micuti alti oameni

Dincolo de suferinta si durere, personalul spitalului a vrut sa fie aratate publicului si lucrurile frumoase care se petrec intre peretii unitatii medicale: de exemplu, faptul ca echipe de clowni vin in spital, echipe din partea ambasadelor vin si ii invata pe copii sa deseneze. “Toate sectiile sunt pictate de acesti copii. Spitalul se transforma in institutie culturala. Aici vin copii de pretutindeni cu educatie precara, vin copii cu varste de 14 ani care nu au fost la scoala niciodata. Facem scoala in spital, pe unii copii ii pastreaza in forma, iar altora le aratam ca exista o altfel de viata decat cea pe care au trait-o pana atunci. Ii invatam, ii ingrijim, ii transformam, ii trimitem alti oameni”, a spus prof. Enescu.

In opinia managerului, e important ca spatiul sa fie prietenos, sa nu arate a spital, iar copiii sa se simta bine. Desi a fost infiintat din 1886, fiind primul si cel mai vechi spital de copii din Bucuresti si din tara, acum “Grigore Alexandrescu” nu mai arata a spital. A evoluat foarte mult in ultima vreme, innoindu-se in procent de 80%, el asigurand in momentul de fata conditii foarte apropiate cu cele din spitalele din celelalte tari europene.

Spital, premiat international

In prezent, in spital functioneaza 10 sectii clinice si numeroase compartimente medicale, 19 departamente insotitoare si 17 ambulatorii de specialitate. Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii “Grigore Alexandrescu” a fost beneficiarul unor investitii importante, datorita in primul rand preocuparilor si eforturilor conducerii sale. Grija personalului medical pentru micii pacienti, pentru a le reda acestora starea de sanatate, pentru a le crea in acest spital o atmosfera cat mai linistitoare dar si pentru a le reda increderea si optimismul sunt doar cateva din calitatile pe care si fotograful a incercat sa le surprinda in lucrarile sale.

“Suntem spitalul ultimei sperante, ne straduim sa lucram la cel mai inalt nivel pe care-l poate da aceasta tara, pentru ca nu putem da mai departe. Suntem cu spatele la perete, a venit cazul aici, e rezolvat, daca nu drumul e in strainatate.

Avem o echipa chiar unica in lume. Ca sa faci chirurgie plastica de copii si sa tratezi arsuri la copii este o raritate. Aici sunt 3 generatii si 12 specialisti de cea mai buna calitate, care pot sa acopere toata patologia. Eu sunt linistit in clipa asta. Pot sa plec la congres si sa vin, totul este sub control”, a spus acad. Enescu.

Priceperea acestui personal medical care detine inaltele calificari, dar si o serie de dotari cu aparatura medicala de ultima generatie, au adus Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii “Grigore Alexandrescu” o recunoastere nationala si internationala, numai in acest an spitalului fiindu-i decernate titlurile de: “Best Regional Hospitals & Manager of the year”, in aprilie 2015 la Oxford si “The Platinum Technology Award for Quality & Best Trade Name”, 2015, la Roma.

Alba ca Zapada de la UPU

Tot in aceasta luna a fost inaugurata noua Unitate de Primire Urgente (UPU) la Spitalul “Grigore Alexandrescu” in care pasesc zilnic 130-140 de copii.

“UPU este unitatea tampon in care se preiau cazuri, se stabilizeaza, se trimit acasa sau raman in spital. Acolo e triajul. De cand s-a deschis UPU au inceput sa vina copii si sa spuna cand pleaca: mama, cand ma mai aduci aici ca vreau s-o vad pe Alba ca Zapada. Si eu ma duc din cand in cand s-o vad pe Alba ca Zapada”, marturiseste managerul institutiei.

Cel mai vechi spital de copii din tara nu se opreste aici cu modernizarea, ci in curand va finalizat si Centrul de Excelenta in Chirurgie Cardiaca pediatrica, care va cuprinde si neurochirurgia. “Avem in clipa aceasta echipa cu care sa incepem, care sa opereze in permanenta. Neurochirurgia pediatrica pana acum nu exista, incepem o scoala noua si o sa rezolvam o gramanda de sindroame neoperate in prima copilarie, chiar intre 0-1 ani si dintr-o data scapate de sub control ajung la 6-7 ani si incep sa moara subit”, a precizat seful institutiei.

Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii “Grigore Alexandrescu”, alaturi de Spitalul Clinic de Nefrologie Dr. Carol DavilaSpitalul Clinic ColteaSpitalul Clinic de Obstetrica si Ginecologie Filantropia, a intrat in proiectul “O clipa din viata noastra” care face parte din Programul cultural “Esti Bucuresti” 2015 (Centrul Cultural de proiecte al Primariei Municipiului Bucuresti).