“Vaccinarea – un drept fundamental la sanatate”, proiect lansat de Fundatia CMMB

Text si foto: de Alexandra Manaila

Fundatia Colegiului Medicilor din Municipiul Bucuresti, impreuna cu Colegiul Medicilor din Municipiul Bucuresti (CMMB) si in parteneriat cu Societatea Romana de Microbiologie si Asociatia Romana pentru Educatie Pediatrica in Medicina de Familie au lansat miercuri, 27 ianuarie, proiectul pilot ‘Vaccinarea – un drept fundamental la sanatate’.

Proiectul pilot pe Bucuresti isi propune sa sensibilizeze populatia cu privire la vaccinare, motiv pentru care a fost lansat in Saptamana Europeana de prevenire a cancerului de col uterin (24-30 ianuarie 2016), in cadrul unei conferinte de presa care a avut loc la sediul CMMB. La eveniment au participat presedintele Colegiului Medicilor din Bucuresti, Prof. Dr. Catalina Poiana, directorul Fundatiei Colegiului Medicilor din Municipiul Bucuresti, Gerogeta Ionescu, Prof. Dr. Radu Vladareanu, Presedinte al Societatii Romane de Ultrasonografie in Obstetrica si Ginecologie si Vicepresedinte al Societatii Romane de Obstetrica si Ginecologie din Romania, Prof. Dr. Alexandru Rafila, Presedintele Societatii Romane de Microbiologie, Sef laborator INBI ‘Prof. Dr. Matei Bals’, Conf. Dr. Daniela Pitigoi, Specialist Epidemiologie, INBI ‘Prof. Dr. Matei Bals’ si Dr. Valeria Herdea, presedintele Asociatiei Romane pentru Educatie Pediatrica in Medicina de Familie si membru in Consiliul CMMB.

150.000 de romance vaccinate impotriva HPV, din 2008 incoace

Cancerul de col uterin poate fi prevenit in pana 80% din cazuri, daca este corect si la timp diagnosticat. Din pacate, in Romania majoritatea femeilor vin la medic in stadii avansate, dupa cum a declarat prof. Dr. Radu Vladareanu in cadrul conferintei. ‘Din pacate, Romania nu sta deloc bine, suntem pe primul loc si la incidenta si la mortalitate in Europa. E normal sa incercam prin orice mijloace sa constientizam societatea, personalul medical sa promoveze ideea de preventie a cancerului de col si sa constientizam politicientii sa aloce fondurile pentru aceste demersuri. Salut initiativa Colegiului Medicilor din Bucuresti de a genera aceasta intalnire., a precizat presedintele Societatii Romane de Ultrasonografie in Obstetrica si Ginecologie.

In Romania, vaccinul impotriva HPV a fost facut pentru prima data in 2008, iar de atunci s-au vaccinat 150.000 de persoane.’Reintroducerea acestui vaccin in programul de imunizari e de dorit, dar trebuie facuta intr-o maniera in care increderea si acoperirea vaccinala sa fie satisfacatoare. Trebuie sa facem sa fie asigurat vaccinul si sa convingem populatia de acest vaccin. Varsta optima de vaccinare la fetite este intre 9-14 ani si trebuie ca fetitele sa poata beneficia nediscriminatoriu de acest vaccin’, a declarat prof. Dr. Alexandru Rafila. In opinia presedintelui Societatii Romane de Microbiologie, s-au pierdut deja 6 ani in care fetele din Romania ar fi putut fi vaccinate.

In prezent, in tara noastra vaccinul este disponibil in farmacii, nefiind asigurat de stat, dar sunt multe alte state in care vaccinul e inclus in programele nationale de vaccinare. ’65 de tari, adica 33% din statele lumii, au vaccinarea HPV inclusa in programele de vaccinare. Peste 200 milioane de persoane au fost vaccinate in lumea intreaga pana acum. Australia, Canada si SUA vaccineaza si fete si baieti, iar numarul de reactii adverse este nesemnificativ si au fost reactii usoare., a afirmat conf. Dr. Daniela Pitigoi.

Centru de informare si Consiliere Vaccinala in cadrul proiectului

Proiectul ‘Vaccinarea – un drept fundamental la sanatate’, intiat de Fundatia CMMB isi propune sa construiasca un dialog intre toate partile interesate de procesul vaccinarii – cadre medicale, parinti, dar si autoritati responsabile si se va derula pe parcursul intregului an in Bucuresti, in cabinete medicale individuale, cabinete medicale scolare, spitale cu profil maternitate si in alte spatii publice. ‘Proiectul se adreseaza atat medicilor si corpului profesional medical care abordeaza direct vaccinarea, dar si publicului larg. In prima etapa avem in vedere 2 workshopuri pentru medici care vor avea loc in lunile martie si aprilie, in care incercam sa imbunatatim abilitatile de comunicare cu publicul pentru a creste increderea in vaccinare si vom aborda si posibilitatile de a imbunatati intregul proces al vaccinarii’, a afirmat Georgeta Ionescu, directorul Fundatiei CMMB.

In cadrul acestui proiect este prevazuta organizarea unui Centru de informare si Consiliere Vaccinala, on-line. Centrul va fi interactiv, un grup de specialisti format din medici de familie, epidemiologi si microbiologi va raspunde eventualelor intrebari din partea parintilor. Practic, va exista un site dedicat proiectului, la care sa aiba acces si medici, dar si pacienti, iar limbajul folosit va fi unul accesibil tuturor. ‘La fiecare 6 minute o femeie moare de aceasta boala si eu am pierdut oameni foarte dragi. Eu, personal, consider ca este o batalie pe care trebuie s-o duc, nu doar ca persoana, ci ca femeie, ca mama. Mi-am vaccinat copiii, am doua fete mari, mi le-am vaccinat poate mai tarziu decat ceilalti, cand nu mai erau demult adolescente, dar mi-a fost teama pentru ce li se putea intampla. Va rog sa ganditi in primul rand ca mame, ca femei! Posibilitatile de tratament al cancerului sunt inca in stadiu in care nu se obtin rezultate, asa cum ne-am dori si pierdem vieti pe care nu ar trebui sa le pierdem’, a declarat Dr. Valeria Herdea, presedintele Asociatiei Romane pentru Educatie Pediatrica in Medicina de Familie.

Presedintele CMMB a tinut sa sublinieze ca nu trebuie discutat despre obligativitate, ci trebuie discutat despre vaccinare ca despre un drept fundamental la sanatate. ‘Nu trebuie sa alunecam in permanenta pe panta obligativitatii, a pedepselor… Haideti sa comunicam mai bine si cu parintii, haideti sa comunicam mai bine si cu societatea civila si sa-i facem pe toti sa inteleaga ca vaccinarea este un drept fundamental la sanatate’, a indemnat prof. Dr. Catalina Poiana.

Proiectul sustinut de CMMB este realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civica, un program dezvoltat de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile in parteneriat cu American Foundation si Trust for Civilin Central and Eastern Europe.

Cancerul de col uterin problema de sanatate publica

Cancerul de col reprezinta o problema de sanatate publica in Europa, unde 60.000 de femei se imbolnavesc in fiecare an si 30.000 de femei mor in Europa de acest tip de cancer. Vestea buna este ca din 2015 este disponibil in Europa si vaccinul cu 9 valente, care este recomandat persoanelor cu varste cuprinse intre 9-26 ani, de ambele sexe.